Protein je najvažniji! Ovo su namirnice koje morate uključiti u prehranu!

Protein je najvažniji! Ovo su namirnice koje morate uključiti u prehranu!

 

Kada se živa termometra zagrije, tijelo i imunitet ulaze u disbalans. Promjene s toplijih na hladnije dane, proljetni umor i inertnost organizma koja nastaje dolaskom jeseni nisu toliko dramatične koliko prijelaz na ljetnu sezonu.

 

Toplinski udar donosi sa sobom visoke rizike, no ako tijekom cijele godine osluškujete organizam i obraćate pažnju na upozorenja koja vam vlastito tijelo šalje, razina rizika i opasnosti bit će minimalizirana.

Iako upozorenja čujete svakodnevno kroz medije, društvene mreže ili u razgovoru s prijateljima, važnost ispijanja tekućine i unosa elektrolita kroz bistre juhe još ćemo jednom istaknuti. Koliko biste litara tekućine dnevno trebali popiti ovisi o masi, visini, godinama, trudnoći i posebnom zdravstvenom stanju, no zlato pravilo je najmanje 2 litre. Neka većina od dvije litre koju unesete u organizam svakako bude voda, a 10 % bistre juhe i prirodni sokovi, najčešće od cijeđenih agruma.

Često se ponavlja da je bitno piti vodu, no što s hranom? Koje namirnice su nam najkorisnije? U ljetnim mjesecima kao i cijele godine, držimo se pravila šarenog tanjura. U njemu je polovica povrće, četvrtina protein, a druga četvrtina cjelovite žitarice. Dok je unos voća i povrća u toplim mjesecima lako pratiti zbog njihove sezonske dostupnosti, dovoljan unos proteina dolaskom visokih temperatura znatno je teže postići. Radi jednostavnog razloga – vrućine nam smanjuju apetit i umjesto kvalitetnog proteina iz hrane, najčešće posežemo za instant varijantama, shakeovima i smoothiejima. No, proteini iz hrane, posebno životinjskog podrijetla, itekako su bitni. Neophodni za izgradnju i održavanje mišića, izvor su vrijedne i sporo otpuštajuće energije, dugo nas drže sitima, a kontroliranim unosom proteina najlakše postižemo željene fitnes rezultate. Koje god to bilo – smanjenje tjelesne težine, stvaranje mišićne mase ili jednostavno održavanje postojeće tjelesne težine.

Zato se na vašem stolu i dnevnom meniju mora naći izvor kvalitetnog proteina. Konzumirajte jogurt, zrnati i posni sir. Slobodno jedite jaja pripremljena na sve načine, samo pripazite koliku količinu masnoće koristite za pečenje. Naravno, ne zaboravite jesti bijelo meso poput piletine i puretine, nemasne komade govedine i ribu. Birajte losos, tunu i sardinu od morske, a pastrvu i šarana ili soma od riječne ribe. Najvažnije, obratite pozornost na termičku obradu mesa. Ljeti je u kuhinji neizdrživo jer štednjak, a posebno pećnica griju prostoriju, a najgore ga je uključivati dok u drugim prostorijama hladi klima. Kako to spriječiti, imati ukusno pečeno jelo, a pri tome ne zagrijavati prostoriju?

Srećom, rješenje postoji. Električni roštilj je ultimativni spas za ljetnu kuhinju. Odaberite model s neprianjajućom podlogom kako biste meso i ribu mogli peći uz minimalni dodatak ulja ili još bolje, pustiti ih da se peku u vlastitoj masnoći. Prednost električnog roštilja u odnosu na klasični roštilj je što nema velike pripreme prije upotrebe. Postavite roštilj na željenu površinu, idealno u ljetnu kuhinju, terasu ili dvorište i podesite temperaturu. Zahvaljujući protukliznim nožicama, uređaj će zadržati stabilnost i sigurnost te se pouzdano držati na svim površinama.

Uz pomoć podesivog gumba za temperature od 80° C do 200° Celzija, Delimano električni roštilj Deluxe Noir prilagodite hrani koju ćete peći. Oko 80 stupnjeva dovoljno je za lagano pečenje riječne i morske ribe, koju ste prije dobro namazali maslinovim uljem i začinili solju. Za piletinu i puretinu optimalno je oko 200 stupnjeva „na naglo“ ako ste ih prethodno pretvorili u tanke filete. Što se tiče govedine i teletine, sa svake strane ih pecite barem 7 minuta na najnižoj temperaturu kako biste ih pravilno termički obradili i pritom zadržali prirodne nutrijente mesa i spriječili progorijevanja.

Delimano električni roštilj

Delimano električni roštilj

Delimano električni roštilj

Delimano električni roštilj

Delimano električni roštilj

Delimano električni roštilj

Čak ako i dođe do progorijevanja, električni grill će zahvaljujući non stick tehnologiji spriječiti da se meso zalijepi za dno uređaja. Nakon korištenja, još ćete ga lakše moći očistiti. Lako ćete odvojiti posudu za mast koja se brzo i jednostavno čisti i obrisati dijelove uređaja. Uz to, jednostavno ćete očistite kućište i ručku. Oni zahvaljujući Safe Touch sistemu ostaju hladni iako se uređaj zagrijava. Za kraj ostavljamo najvažniji savjet. Jelo koje pripremate na grillu, komplicirano ili jednostavno, spaja obitelj, prijatelje i drage ljude. Tada roštilj postaje više od samog jela, postaje trenutak za pamćenje ljeta i sezone!