Sve istine i mitovi o hladnoj vodi

Sve istine i mitovi o hladnoj vodi

Možete li zamisliti bolje ljetno osvježenje?

Možete li zamisliti bolje ljetno osvježenje od hladne limunade, cijeđene naranče ili hladne vode s ledom? Rashlađena pića ljeti posebno nam odgovaraju ne samo zato što su instant hlađenje organizma, nego i zato što imaju brojne benefite.

Možete li zamisliti bolje ljetno osvježenje?

Oko rashlađene vode često su se vodile polemike liječnika, nutricionista i trenera. Vrijeme je da razbijemo mitove i istaknemo benefite hladne vode tijekom ljeta, ali i svih 365 dana u godini.

Tvrdnja broj 1: Voda može „prehladiti crijeva“

Ovo je mit, voda vas ne može prehladiti iznutra i prije svega bi trebalo istaknuti benefite ispijanja vode, koje god ona temperature bila. Jasno, jednostavnije je popiti hladno piće u većim količinama nego, na primjer, ispijati vrući čaj. Zašto se u prošlosti hladna voda povezivala s „hladnim crijevima“? Ljudi su ljeti skloniji problemima sa želucem i razna trovanja su samim time uznapredovala. Najčešće uzrok nije niti hrana niti piće koje su konzumirali, nego kombinacija vrućine, bakterija i mikroba koji kruže zrakom i lagane dehidracije koji na kraju izazivaju reakciju želuca. Nema straha od osvježavajuće hladne vode ljeti niti u bilo kojem drugom godišnjem dobu ako se pridržavate uputa o zdravom i balansiranom životu.

Tvrdnja broj 2: Ljeti morate piti više vode, neovisno je li hladna ili topla

Tvrdnja je više mit nego istina zato što biste tijekom cijele godine trebali paziti na unos vode, elektrolita i tekućina općenito. Kako znati koliko tekućine morate piti? Izračunajte s pomoću online kalkulatora u kojem ispisujemo različite parametre. Koliko imamo godina, spol, kakva je klima u kojoj živimo, koja nam je težina i visina, kao i neki dodatni parametri. Na primjer, jeste li aktivan sportaš, trudnica, dojilja, imate li autoimunu ili neku drugu bolest, koristite li lijekove i suplemente u prehrani… Koju god vodu odabrali, toplu ili hladnu, ljeti morate hidrirati tijelo zbog pojačanog znojenja. Ako je voda hladna, svakako nam više odgovara!

Tvrdnja broj 3: Hladna voda snižava temperaturu

Ovo je točno. Zato se aktivnim sportašima, rekreativcima koji se bave visoko intenzivnim funkcionalnim treningom kao i onima koji trče, planinare i idu na treking ljeti preporučuje boca hladne vode koju mogu nositi zakvačenu na ruksak, torbicu ili imati u blizini mjesta gdje vježbaju. Hladna voda se prilikom izvođenja zahtjevnog treninga ili kardio vježbe preporučuje piti u sitnim gutljajima kako bi se tijelo polagano hidriralo i postepeno spuštalo temperaturu. Hladna voda pomaže u regulaciji tjelesne temperature, sprečavajući pregrijavanje i omogućavajući osjećaj osvježenja.

Tvrdnja broj 4: Hladna voda poboljšava probavu

Tvrdnja je točna jer pijenje hladne vode može pomoći u održavanju optimalne probavne funkcije. Hladna voda može stimulirati peristaltiku, prirodne kontrakcije mišića u crijevima, što može poboljšati probavu i spriječiti zatvor. Svakako je preporuka uz konzumaciju hladne vode hodati, trčati ili izvoditi neki drugi oblik kardio vježbe kako bi se tijelo aktiviralo i kako bi se spriječila pojava „lijenih crijeva“. Uz hladnu vodu obavezno je duboko disanje, kao još jedan oblik prirodnog lijeka protiv zatvora.

No, kako u vrućim mjesecima osigurati uvijek hladnu vodu i velike komade leda bez da svakih pola sata punimo posudice i spremamo vodu u zamrzivač? Ili još manje praktično: da odvajamo određene količine vode i hladimo u običnom hladnjaku? Rješenje je kućni ledomat koji vam u danu omogućuje nevjerojatnih 10 do 12 kilograma leda, što je po ciklusu hlađenja oko 9 kockica. One su idealnog oblika pa stanu u bočicu za smoothie ili sportsku bocu šireg ruba. Moći ćete netom ohlađeno piće nositi na trening ili bilo koju drugu aktivnost. Ako imate bocu otpornu na vanjske temperature, još bolje. Delimano ledomat odličan je ne samo za hlađenje vode i sportskih izotoničnih napitaka, nego i prijatelj svakog doma i fešte. Kada krenete pripremati prirodne sokove ili zanimljive koktele, ovom ledomatu nema ravnog. Ne brinite se, možete ga nositi svuda sa sobom. Lako je prijenosan i lagan, a zahvaljujući kompresorskom hlađenju zraka, na njega ne utječu vanjski uvjeti i ne zagrijavaju led.

Delimano ledomat

Super radi zahvaljujući niskoj potrošnji od 150 vata. Pruža maksimalnu učinkovitost uz minimalan trošak električne energije. Dodatan benefit je što ćete kroz prozirni poklopac uvijek moći pratiti napredak izrade kockica, bez otvaranja i gubljenja hladnoće. Ako mislite da je proizvedeno previše leda, ne brinite. Led se u ovom ledomatu reciklira, topi i koristi za buduću potrošnju. Nema više brige oko nedostatka leda u vrućim mjesecima. Na vama je samo da uživate u opuštajućem hladnom ljetu!

Delimano ledomat

Delimano ledomat

Delimano ledomat

Delimano ledomat

Delimano ledomat

Delimano ledomat