Vaše europsko ljeto – okusom putujte po Europi!
Znate li čije je tradicionalno jelo panirana riba i krumpirići? Koji narod najradije jede baguette sa začinskim biljem i češnjakom? Ovaj odgovor je prelagan ako se sjetite sinonima za baguette. Jeste li probali tacose na španjolski i može li se bečki šnicl napraviti u zdravoj verziji? Ako na sva pitanja nemate odgovor ili biste željeli produbiti znanje, krećemo na malo putovanje Europom i upoznajemo vas s omiljenim delicijama europskih naroda!
Kroketi – Nizozemska
Koliko god bismo ih željeli pripojiti uz zagrebački odrezak, kroketi ipak nisu tradicionalno hrvatsko jelo. Kroketi su popularni nizozemski snack, a obično su punjeni mesom, sirom, ili kako ih najčešće jedemo, krumpirom. Zbog načina pripreme i dubokog prženja ovu finu namirnicu često izbjegavamo i odričemo se viška masnoća koje dolaze uz krokete.
Pommes Frites – Belgija
Belgijski pommes frites, ili jednostavno belgijski krumpirići, omiljeni su prilog brojnih generacija i nacionalnosti. Vjerojatno nikad niste čuli da je netko rekao da ne voli pomfrit. Često ga grickamo kao samostalni snack ili je dodatak meniju s burgerima, većim komadima mesa ili povrću sa žara. Najčešće se jede s kečapom, a sve više gastro znalaca mu dodaje BBQ umak, tartar ili slatko kiseli umak. Ipak, baš kao i kroketi, krumpirići su poprilično nezdrav i ukusan obrok, s dodatkom masnoća i soli i duboko pržen.
Bečki odrezak – Austrija
Klasik svih klasika, bečki odrezak je poput krumpirića, omiljeno jelo svakog slavlja, nedjeljnog ručka ili domjenaka. Pripravlja se najčešće od svinjetine, a sve češće je varijanta od piletine jer se pazi na unos makronutrijenata te omjera masnoće i mesa. Ipak, neovisno o zdravijoj pilećoj verziji, klasičan način pripreme je prženje i pečenje u bogatom nanosu krušnih mrvica. No, mora postojati neko zdravije rješenje…
Fish and Chips – Velika Britanija
Klasik britanskog otočja svakako je ova kombinacija, paniranog bakalara i omiljenih krumpirića koje su Britanci za ovo jelo „posudili“ od Belgijanaca. Internacionalni fast food rado jedu svi, a u Londonu ćete na svakom koraku naići na shopove specijalizirane za prodaju „fish and chips“. Koliko god voljeli ovu prženu, slanu i masnu hranu, bilo bi nam drago probati zdravu verziju.
Churros – Španjolska
Slatko za kraj! Popularni španjolski desert od tijesta često dolazi poslužen s čokoladnim umakom. Hrskav je izvana, a sočan iznutra, idealan za kombinaciju s vrućom topljenom čokoladom. U modernim varijantama dodaju se sjeckani orašasti plodovi, umak od šumskog voća, a nerijetko i sladoled ili tučeno vrhnje. Churros je pravi primjer deserta nakon kojeg se osjećamo kao da bismo mogli zaspati poput bebe. No, draže bi nam bilo zadržati fini okus, uz još bolji i lakši osjećaj nakon jela.